uitvinder van de

schouderbeschermer

voor steigerbouwers

Ontwikkeld vanuit de praktijk

Ernstige schouderklachten bij steigerbouwers na het (langdurig) tillen van lasten op de schouder, zijn al jaren lang een bekend probleem. Uit onderzoek bleek dat steigerbouwers bijna 5.000 tot 15.000 kilogram per dag aan materiaal handmatig moeten verplaatsen. Daarbij wordt het grootste gedeelte van het materiaal op de schouder gedragen.

Dit kan echter tot gezondheidsklachten leiden omdat door het tillen van materiaal op de schouder een zenuwbeschadiging kan worden veroorzaakt in de schouder.

Door deze beschadiging raakt een spier verlamd en ontstaat een afwijkende stand van het schouderblad aan de aangedane zijde. Er ontstaat een zogenaamd vleugeltje of scapula alata. Een voorbeeld hiervan ziet u op de foto’s hieronder.
Stacks Image 20

Hier is een steigerbouwer te zien die 11 jaar zonder klachten werkte totdat bij hem de aandoening aan de rechter schouder werd geconstateerd. Deze ontstond na het tillen van een puntig lang voorwerp van ongeveer 50 kg.
Stacks Image 23

Hier is een 18 jaar oude man die na 2 weken werken hetzelfde overkwam. Beiden werden arbeidsongeschikt voor het werk.
Deze aandoening, die bekend staat als een beroepsziekte onder steigerbouwers, is voor het eerst in de literatuur beschreven door dr. L.A.M. Elders:
  • Elders L.A.M., Dawson M.M., Zwet van J.M.L. Paralyse van de M. serratus anterior als beroepsziekte bij een steigerbouwer. Casuïstische mededelingen. Ned Tijdschr Geneeskd 1999: 474-477
  • Elders L.A.M., Van der Meché, F.G.A., Burdorf A. Serratus anterior paralysis as an occupational injury in scaffolders: two case reports AJIM 2001; 40: 710-713